Fosfaatrechten kopen en verkopen via Fosfaatstroom

Fosfaatrechten kopen en verkopen: alles wat u moet weten

15 mei 2020

Bent u melkveehouder en van plan om fosfaatrechten te kopen of verkopen? Het (ver)kopen van fosfaatrechten heeft grote gevolgen voor uw melkveehouderij. Weet u wat er allemaal bij komt kijken? En waarom het verstandig is om een bemiddelaar in te schakelen om fosfaatrechten te (ver)kopen? Lees hier de veelgestelde vragen over het kopen en verkopen van fosfaatrechten. 


Kopen en verkopen van fosfaatrechten: de veelgestelde vragen


Hoe kan ik fosfaatrechten kopen of verkopen?

Er zijn verschillende manieren waarop u fosfaatrechten kunt kopen of verkopen. U kunt ervoor kiezen om het kopen of verkopen van fosfaatrechten zelfstandig uit te voeren of via een bemiddelaar, zoals een erkende agrarisch makelaar

Zelfstandig 

U kunt ervoor kiezen om zelfstandig uw fosfaatrechten te koop te zetten of om zelfstandig fosfaatrechten aan te kopen. Het aan- of verkopen van fosfaatrechten is een belangrijk proces die u in goede banen wilt leiden. Doet u dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan. 

Door zelfstandig fosfaatrechten te kopen of verkopen betaalt u geen bemiddelingskosten. Het grote nadeel is, wanneer u hierin een fout maakt, kan deze u ook veel geld kosten. Iets wat u beter kunt voorkomen. Daarom raden wij aan om dit proces aan te gaan met een erkende agrarische makelaar

Via een bemiddelaar 

U kunt er ook voor kiezen om fosfaatrechten te kopen of verkopen via een bemiddelaar, zoals een agrarisch makelaar. Bij Fosfaastroom zijn zeven makelaarskantoren aangesloten, verspreid over heel Nederland. Zodoende is er altijd een agrarische makelaar bij u in de buurt om u bij te staan in dit proces. 

De makelaars zorgen door een nauwe samenwerking met uw accountant of fiscalist voor een zorgvuldige juridische en fiscale afhandeling van de overdracht van fosfaatrechten. Een groot voordeel is dat onze agrarische makelaars werken met uniforme en juridisch getoetste koopovereenkomsten. Bij ons kunt u zorgeloos uw fosfaatrechten kopen en verkopen. 

Heeft u fosfaatrechten te koop of wilt u ze kopen? Neem contact op met de agrarische makelaar bij u in de buurt! 

Wanneer moet ik fosfaatrechten kopen of wanneer kan ik ze verkopen? 

Als melkveehouder mag u een maximale fosfaatuitstoot produceren, zoals is vastgelegd in het fosfaatrechtenstelsel. U mag per fosfaatrecht één kilo fosfaat produceren. 

Heeft u meer melkvee gekregen? Dan is dat een reden om meer fosfaatrechten te kopen. Daarentegen, als u melkvee heeft afgestoten, dan kunt u uw fosfaatrechten verkopen. Zo kan een andere groeiende melkveehouder deze van u overnemen. 

Weet u niet zeker of u voldoende fosfaatrechten heeft? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een fosfaatrechten rekentool gepubliceerd. Hierin kunt u precies berekenen hoeveel fosfaatrechten u nodig heeft conform uw fosfaatproductie. 

Waar staan fosfaatrechten te koop?

U kunt bij verschillende partijen uw fosfaatrechten kopen. Een gedeelte van het aanbod is online te vinden en een deel is offline te vinden, via bijvoorbeeld bemiddelaars. Ook al staan fosfaatrechten rechtstreeks te koop, dan kunt u er alsnog voor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen. Een bemiddelaar, de naam zegt het al, bemiddelt slechts de verkoop tussen de boeren. De bemiddelaar is op de hoogte van alle juridische regelgeving rondom fosfaatrechten en daarom raden wij aan om uw aankoop van fosfaatrechten te doen met een bemiddelaar aan uw zijde. 

Waar kan ik het aanbod en de actuele prijs van fosfaatrechten vinden?  

De vraag en aanbod binnen de markt bepaalt de actuele prijs van de fosfaatrechten. Is er meer vraag dan aanbod, dan stijgt de prijs. Is er minder vraag dan aanbod, dan daalt de prijs van de fosfaatrechten. 

Wilt u fosfaatrechten kopen of verkopen en weten wat de actuele prijs is? Gebruik dan onze fosfaatrechten prijscalculator. Op basis van de actuele prijs berekenen wij de kosten voor het aankopen of de opbrengst voor het verkopen van uw fosfaatrechten. Vraag vervolgens een offerte aan bij de agrarische makelaar bij u in de buurt. Zij helpen u graag in de bemiddeling van de koop of verkoop van de fosfaatrechten.

Actuele prijs fosfaatrechten berekenen

Waar moet ik aan denken bij het kopen of verkopen van fosfaatrechten?

Er komt veel kijken bij het kopen of verkopen van fosfaatrechten. Daarom is het aan te raden dat u een professionele bemiddelaar inschakelt. Zorg er in elk geval voor dat u de volgende onderdelen helder heeft voordat u fosfaatrechten koopt of verkoopt: 

  • De gevolgen voor uw bedrijfsvoering

Het is belangrijk dat het overdragen van fosfaatrechten op de juiste manier gebeurt. Fosfaatrechten overdragen gebeurt digitaal via het portaal ‘Mijn RVO’. Verkoopt u fosfaatrechten? Dan kunt u zelf of de bemiddelaar via het portaal de rechten overdragen aan de kopende partij. De kopende partij accepteert de overdracht en krijgt vervolgens een factuur van het RVO met legeskosten voor het overdragen van de fosfaatrechten. Afhankelijk van de betaalmethode, is de overdracht binnen 2 tot 5 weken verwerkt en de fosfaatrechten bij de nieuwe eigenaar geregistreerd. 

Wanneer de rechten door het RVO zijn geregistreerd, ontvangen zowel de verkopende als de  kopende partij een melding dat de overdracht van de fosfaatrechten is verwerkt. Vanaf dan zijn de rechten overgedragen aan de andere melkveehouder

Let op: op dit moment wordt op de verkoop van fosfaatrechten 20% afgeroomd. Voorbeeld: wanneer u 100 kg netto fosfaatrechten wilt kopen, moet de verkoper 125 kg fosfaatrechten verkopen. De verkoper raakt dus 125 kg kwijt, terwijl de koper 100 kg ontvangt. De 25 kg. is in het jaar van overdracht nog wel benutbaar door verkopende partij. Verdere toelichting is te lezen in het nieuwsbericht over de afroming.

  • Het bepalen van het juiste moment om uw fosfaatrechten te kopen of te verkopen

Dit is een belangrijk aandachtspunt. Te vroeg uw fosfaatrechten overdragen, kan uw melkveehouderij in problemen brengen. U produceert dan namelijk meer fosfaat dan voor u wettelijk toegestaan is. Hetzelfde geldt voor het te laat kopen van fosfaatrechten; als u meer fosfaat produceert dan is toegestaan, kan dat problemen opleveren. Zorg er voor dat dit goed op elkaar afgestemd is. Verkoopt u al uw fosfaatrechten omdat u bijvoorbeeld met uw melkveehouderij stopt? Dan is het verstandig om te handelen als de markt ernaar is. 

  • In kaart brengen welk deel van de fosfaatrechten te leveren is in het lopende jaar 

Één van de afspraken die goed moet worden vastgelegd tijdens de overdracht van fosfaatrechten is de benutting ervan. Hoeveel fosfaatrechten mag de verwerver (ontvanger) van de fosfaatrechten in het overdrachtsjaar gebruiken? Het is belangrijk om voor uw eigen melkveehouderij voldoende fosfaatrechten te behouden, om uw fosfaatuitstoot mee te dekken. Zorg daarom voor een overdrachtscontract die juridisch volledig is en voorkom problemen voor uw bedrijf. 

  • De omzetbelasting

Over de overdracht van fosfaatrechten wordt omzetbelasting betaald. Voorkom dat u financieel verrast wordt. Geen enkele ondernemer wordt blij van een blauwe envelop waarin staat dat er ‘ineens’ een fors bedrag aan omzetbelasting afgedragen moet worden. Dit voorkomt u door bij de overdracht een bemiddelaar en uw fiscalist te betrekken. 

  • De fiscale gevolgen van de (ver)koop van uw fosfaatrechten

De manier waarop u de fosfaatrechten overdraagt, is van invloed op de fiscale gevolgen voor uw bedrijf. Voorkom onnodige verrassingen door de bemiddelaar nauw samen te laten werken met uw fiscalist. Experts kunnen u goed adviseren over de best mogelijke overdrachtswijze van uw fosfaatrechten. 

 

Uw fosfaatrechten (ver)kopen via Fosfaatstroom?

Wilt u goed begeleid worden bij de (ver)koop van uw fosfaatrechten? De agrarische makelaars van Fosfaatstroom doen dit graag voor u. Neem contact op met de agrarische makelaar bij u in de buurt en wees verzekerd van een efficiënte (ver)koop van uw fosfaatrechten. 

Neem contact op

LBV (plus) interessant voor u?

Nu de LBV (plus) is opengesteld en u overweegt om mee te doen, wilt u uiteraard de afweging maken of deze regeling voor u interessant is, of dat er een betere deal te realiseren is.
De leden van Fosfaatstroom zijn allen onafhankelijke makelaars/gecertificeerde taxateurs, dus u kunt ook voor dit advies bij hen terecht. Bel/mail hen gerust.

Contact opnemen