Bemiddeling bij fosfaatrechten - Bekijk het laatste fosfaatrechten nieuws op Fosfaatstroom.nl

Bemiddeling bij fosfaatrechten

13 dec 2018

Op 1 januari 2018 is het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd. NVM A&LV-makelaars bemiddelen bij de aan- en verkoop van deze rechten. “Het is onze rol om ervoor te zorgen dat dit proces tussen verkopers en kopers zo transparant mogelijk verloopt”, aldus Albert de Koning, directeur van De Koning & Witzier Makelaars uit Waarder.

Iedere melkveehouder heeft begin 2018 een quotum toegekend gekregen. “Gaat hij daaroverheen, dan heeft hij fosfaatrechten nodig. Dat kan gaan om het aantal dieren dat hij meer heeft dan op de peildatum 2 juli 2015, wanneer de melkproductie per koe is gestegen, of wanneer hij zijn korting wil terugkopen die met de ingang van het stelsel is doorgevoerd”, begint NVM A&LV-makelaar Albert de Koning het gesprek. “Die rechten kan hij kopen of leasen van stoppende melkveehouders of melkveehouders die minder dieren gaan houden.”

Vraag en aanbod
Fosfaatrechtoverdracht vindt landelijk plaats. “Op het moment dat een koper zich bij ons meldt, nemen wij het dan aanwezige aanbod met hem door. Ons kantoor werkt daartoe samen met zes andere NVM A&LV-kantoren in Fosfaatstroom.

Doordat we samen een landelijke dekking hebben, kunnen we het onderlinge prijsverschil neutraliseren en transparant houden. Is er ergens aanbod dat de koper kan gebruiken, dan voeren we zijn gegevens in en hebben we een deal”, legt De Koning uit. 

De prijzen per kilo fluctueren echter sterk. “In januari was de gemiddelde prijs 200 euro/kg, in maart 180 euro/kg, in juni 200 euro/kg en in oktober zelfs 270 euro/kg. Het is net als op de aandelenmarkt een kwestie van vraag en aanbod. Als je bedenkt dat voor één koe, afhankelijk van de melkproductie, zo’n 45 kg aan fosfaatrechten nodig is, dan kan dit prijsverschil aardig oplopen.”

Transparant proces
Met het sluiten van een deal, zijn de rechten nog niet meteen overgedragen. “Eerst controleren we de NAW-gegevens en KvK-registratie van verkoper en koper. Vervolgens wordt de koopakte gesloten en ondertekend door beide partijen. De koper stort het geld op een tussenrekening van de stichting derdengelden.

Wij melden de verkoop hierna bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). RVO stuurt de koper hierop een factuur van de legeskosten à 100 euro per transactie. Nadat de koper die heeft betaald, heeft RVO acht weken de tijd om de transactie uit te voeren. Is dat gedaan, dan meldt RVO dat de rechten zijn overgeschreven. Daarna betalen wij de verkoper uit, krijgen koper en verkoper beiden een factuur en is de transactie echt afgerond.”

LBV (plus) interessant voor u?

Nu de LBV (plus) is opengesteld en u overweegt om mee te doen, wilt u uiteraard de afweging maken of deze regeling voor u interessant is, of dat er een betere deal te realiseren is.
De leden van Fosfaatstroom zijn allen onafhankelijke makelaars/gecertificeerde taxateurs, dus u kunt ook voor dit advies bij hen terecht. Bel/mail hen gerust.

Contact opnemen