Ophoging van het aantal fosfaatrechten - Bekijk het laatste fosfaatrechten nieuws op Fosfaatstroom.nl

Ophoging van het aantal fosfaatrechten

25 sep 2019

Wij merken binnen de Fosfaatstroom dat het financieren van de aankoop van fosfaatrechten toch een punt van aandacht is. Wij krijgen regelmatig het verzoek of een afbetalingstraject van 3 tot 5 jaar tot de mogelijkheden behoort.

Deze combinatie kan namelijk aantrekkelijk zijn voor zowel de verhuurder als de huurder van de fosfaatrechten.

  • Voor de verhuurder: Als u de rechten in één keer verkoopt, dan zal u waarschijnlijk 52% belasting hierover moeten betalen omdat de opbrengst wordt opgeteld bij uw inkomen. Als u de rechten via de huur-koop constructie zou verkopen, dan komt het totale bedrag in delen op uw rekening en wordt daarom ook in delen opgeteld bij uw inkomstenbelasting. Dit is belastingtechnisch gunstiger. Doordat deze een constructie een langere looptijd betreft kan er rente worden gevraagd. Hierdoor zal de opbrengst per kilo ook iets hoger zijn.
  • Voor de huurder: Voor de liquiditeitspositie kan het beter zijn om de fosfaatrechten in delen af te betalen. Deze constructie biedt groeimogelijkheden voor uw bedrijf. U hoeft namelijk geen grote spaarpot te hebben staan om in fosfaatrechten uit te breiden als u dit over meerdere jaren kunt verspreiden. Daarnaast is uit berekeningen gebleken dat u per netto kilo minder betaalt dan via de huidige lease constructie.

Bovenstaand zijn de voordelen beschreven van de huur-koop constructie. Echter moet dit op een juiste manier in een contract geregeld worden. Op dit moment wordt dit binnen de Fosfaatstroom uitgezocht of die mogelijkheden er zijn om koop op afbetaling te faciliteren.

De aandachtspunten bij dit vraagstuk zijn:

  1. Wat zijn de fiscale consequenties voor de verkoper en koper?
  2. Wat zijn de zekerheden voor de verkoper dat de eindbetalingen netjes kunnen worden nagekomen?

Als we duidelijke antwoorden hebben voor partijen op deze vragen, zullen we deze nader ter beschikking stellen voor potentiële verkopers en kopers.

LBV (plus) interessant voor u?

Nu de LBV (plus) is opengesteld en u overweegt om mee te doen, wilt u uiteraard de afweging maken of deze regeling voor u interessant is, of dat er een betere deal te realiseren is.
De leden van Fosfaatstroom zijn allen onafhankelijke makelaars/gecertificeerde taxateurs, dus u kunt ook voor dit advies bij hen terecht. Bel/mail hen gerust.

Contact opnemen